gitta pardoel | gitta.pardoel@mac.com | kvk: 27328142
Copyright 2019 gittapardoel | All Rights Reserved | Designed by gittapardoel | Algemene Voorwaarden
@
G i t t a P a r d o e l
Makkelijke
tuin gevoel
Binnentuin
Buitentuin
tips
@
aan de muur
[]
^
Shop
in de klas
Blog
Aeschynanthus

Ik heb deze plant al heel lang. Ik kreeg het via een stekje. Heel makkelijk groeide die op. Deze prachtige plant is echt een soort cadeautje. Op het moment dat de plant bloemen krijgt zie je eerst een donkerrood hulsje waaruit later die felrode bloem te voorschijn komt. De naam is afgeleid van het Griekse 'aischyne' wat schaamte of schande betekent. 'Anthos' betekent bloem. Hier wordt de plant lipstickplant genoemd.
De plant kan lianen krijgen van wel 3 meter lang en komt uit de bossen van de Himalaya tot Indonesiƫ.
Hier groeit de plant veel langzamer.
Voor de verzorging staat aangegeven dat de plant veel vocht nodig heeft en niet in de directe zon moet staan. Bij mij staat hij in de volle zon op de verwarming en hij bloeit en groeit als een tierelier. Wel geef ik mijn planten soms wat voeding.
Dus al bij al een heel bijzonder mooie makkelijke kamerplant.visualisatie
Gisteren 19 mei 2020, een mooie zomerse dag. Mijn Erysimum, ook een heel makkelijke tuinplant, bloeit (eigenlijk de hele winter door) maar nu natuurlijk heel uitbundig. Wat mij zorgen baarde is de al jaren achtereen een vlinder loze tuin. Ik ben lid geworden van de vlinderstichting omdat in mijn herinneringen in de tuin van mijn ouderlijk huis er altijd zoveel verschillende soorten vlinders waren! Maar eindelijk, na wat bloemige acties, komen er nu toch echt bijen en vlinders af op de bloesem in mijn minituin! En gisteren was dat een Atalanta!
Ik heb gemerkt dat ik op een of andere manier steeds op zoek ben naar de beetjes natuur. Misschien om de hoeveelheid door de mens gemaakte stenen te compenseren, wat altijd de overhand heeft in een stad. Het andersoortig leven dan dat van een mens helpen mij keer op keer te herinneren dat de aarde een fragiele plek is. Een plek niet alleen voor de mens. Het zien van deze grote Canadese gans bijvoorbeeld, met 6 kleintjes, gewoon in de vijver aan het eind van de straat, laat zien dat het samenleven met dieren best mogelijk is. Er leven meerdere paren in de vijver. En ook grauwe ganzen, wilde eenden. Wat grappig is dat dit parkje direct naast een tunnel ligt die naar de A4 leidt. Daar waar in de stad een klein beetje aandacht voor de natuur is, neemt de natuur ook haar plek weer in en verreikt de mens niet alleen met voedsel maar leert ons ook respect te hebben voor onze plek op aarde.
Ik zelf ben er van overtuigt; voor mij moet er een balans zijn in de stad tussen steen en groen. Anders verlies ik letterlijk de plek waar mijn voeten staan op de grond en in de plaats daarvan komen er grote bubbels menselijke ego die gelukkig ook weer uit elkaar kunnen spatten.....
Ik heb klaver gezaaid. Trifolium pratense. Deze planten trekken bijen en vlinders aan(waardplant). Ik ben heel benieuwd of de zaadjes gaan kiemen......